onsdag 18 april 2012

Döden i dina ögon, Arvet och Slutet.


Döden i dina ögon är första boken i serien med samma namn, skriven av författarinnan Rachel Ward.
Böckerna heter, som framgås av rubriken, Döden i dina ögon, Arvet och Slutet.
Eftersom jag är osäker på vilka av er som redan läst trilogin, tänker jag inte avslöja hela handlingarna av böckerna - utan sammanfattar kort vad de handlar om.

Döden i dina ögon:


Tänk dig att varje gång du ser en person i ögonen, få se när den ska dö. Att se de ödesdigra siffrorna hos spädbarn såsom vuxna, kan du hålla det hemligt?
Detta är vad femtonåriga Jem upplever, och har gjort ända sedan hon var liten. Ensam och utan varken familj eller vänner i London känner hon sig missförstådd och agerar inåt. Så träffar hon sjuttonåriga Spider, en livlig och rastlös kille och blir efter mångt om mycket vän med honom.

En dag befinner sig Jem och Spider på fel plats vid fel tillfälle och blir vittnen till ett terrordåd vid London Eye, och plötsligt är de på flykt undan polisen. Under tiden som de flyr utvecklas saker och ting mellan Jem och Spider till mer än de möjligtvis kan kontrollera.



Döden i dina ögon: Arvet


Adam är, precis som hans döda mamma Jem, missförstådd och ensam med sin förmåga att se siffror.
Han lever tillsammans med sin farmor Val, och upplever sin gåva mer som än börda än något han borde glädjas åt.
Men när han plötsligt inser att alla människor går runt med samma siffror blir han rädd, vad kan tänkas hända år 2025?
Samtidigt stöter Adam på Sarah, en gravid tonåringen med ett svart förflutet, och tillsammans går de igenom det faktum att något kommer att hända snart, men vad?

Döden i dina ögon: Slutet


Adam och Sarah har lämnat bekantskap, vänskap och förälskelse bakom sig för något djupare. Men att hålla allt vid liv är inte lätt när man lever på flykt tillsammans med ett småbarn och två pojkar.
En rad händelser leder till att Adam och Sarah blir tillfångatagna av en grupp människor, som påstår sig tillhöra de få civiliserade som finns kvar efter katastrofen.
Men är det säkert att de talar sanning, att de inte bara spelar och är ute efter Adams gåva? Frågorna är många och svaren finns i den avslutande boken av Döden i dina ögon trilogin.

Jag personligen gillade Döden i dina ögon från första början, allt ifrån språket till handlingen, eftersom den skiljde sig mycket ifrån vad jag tidigare hade läst.
Första boken utkom dock på svenska år 2010, och den avslutande i mars i år - och i takt med att tiden går "växer man ifrån" vissa böcker medans andra stannar kvar - denna tillhör den förstnämnda.
När jag under påsklovet läste Slutet, upplever jag att allt liksom upprepas igen, och att handlingen ligger den första boken väldigt nära.
Trots detta kan jag inte undgå att tipsa er om serien, särskilt för ungdomar i 12-års åldern - då det var vid denna tiden som jag läste och uppskattade böckerna som mest.

Bildkälla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar