lördag 24 mars 2012

Simon och Ekarna

Det våras för Andra Världskriget ute i Europa, och medan nazisterna påbörjar sina upptåg, bor pojken Simon till synes alldeles ovetande i staden Göteborg.
Simon är begåvad, och har ett varmt och fast intresse för böcker och lärdom, till arbetarklass-föräldrarnas förfäran.
Så bestäms det en dag, att Simon, trots sina föräldrars åsikter, ska få börja i skolan - och där möter han Isak, sonen till den judiske och rike bokhandlaren Ruben Lentov.
De två pojkarna blir genast goda vänner, och under Andra Världskriget och långt senare, får vi se Simon och Isak uppleva alla de upp-och-ned gångar som livet har att erbjuda dem.

Men trots pojkarnas tillgivenhet till varandra, finns det  mycket som skiljer dem åt och som de måste lära sig att tampas med.
Simon som kommer från en arbetar-familj, som alltid har nära till sin moder Karins mjuka famn - men trots detta känner distans till den framtid föräldrarna vill måla upp för honom.
Isak, som lever med vetskapen om att han inte går tryggt så länge nazisterna styr, och som har en mamma som ligger inne på dårhus.
Mycket talar mot, men trots detta överlever deras vänskap den skarpa saltblåsten från havet - och vi får följa dem genom sitt sökande av identitet och ursprung.

Marianne Fredriksson har sannerligen skrivit en alldeles exceptionell bok - en bok som för en långt tillbaka, till en tid av förtryck.
Med sitt unika sätt att skriva på, målar hon upp en värld under krigets tid och därefter, som jag - som är uppväxt under en kort tid av 1900 och större delen av 2000-talet, aldrig fått ta del av.
Marianne lyckas beskriva både kultur och historia, samtidigt som hon berättar om en alldeles egen människas liv och dess härkomst.

Jag har även sett filmen med samma titel som boken, utkommen år 2012, detta dock före att jag läste boken.
Kort och gott är jag mycket nöjd med båda två - och rekommenderar dem starkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar